Acht tips voor het verkopen van uw bedrijf
Een bedrijfsoverdracht is al ingewikkeld genoeg – maak het uzelf niet te moeilijk met deze tips van de expert. In acht stappen naar een mooie afronding.
Uw bedrijf verkopen doet u hoogstwaarschijnlijk maar één keer in uw leven. Dan is het belangrijk dat dit proces soepel verloopt. Niet alleen met het oog op een goede verkoopprijs, maar ook om het voor u zo makkelijk en prettig mogelijk te houden.
BHB Dullemond is een gespecialiseerd overnameadviesbureau binnen de financiële dienstverlening, vastgoedmarkt en arbodienstverlening. Edwin Bosma (M&A-adviseur) en Ton van den Brule (voormalig financieel adviseur en ervaringsdeskundige) begeleiden u in acht stappen naar een succesvolle verkoop. Uw onderneming is het waard.
1. Maak een financieel-fiscaal plan
Reden voor een bedrijfsverkoop is over het algemeen willen of moeten stoppen. Bijvoorbeeld in verband met pensioen, fusie/overname of faillissement. Wat heeft u nodig om dit te kunnen bewerkstelligen? Houd hierbij rekening met niet enkel uw eigen vermogen en winst, maar ook met de belangen van eventuele partners of medewerkers.
Neem rustig de tijd voor dit plan. Bij een bedrijfsvorm zoals een besloten vennootschap is het bijvoorbeeld aan te raden zeker drie jaar van tevoren te beginnen. Vanwege het lange tijdsbestek en alle bijkomstige zaken, is het bovendien niet onverstandig hiervoor met een specialist in zee te gaan.
2. Laat een bedrijfswaardering uitvoeren
Meten is weten. Dat geldt bij een bedrijf verkopen evengoed. Om te bepalen wat uw bedrijf eigenlijk waard is, is een bedrijfswaardering nodig. Dit is een specialistische bezigheid waarvoor men over het algemeen een beroep doet op een externe partij. Zo krijgt u de nodige gegevens in handen, zonder dat u onnodig veel tijd kwijt bent of stress ondervindt. Let wel: waarde is geen prijs. Hierover zal altijd nog onderhandeld worden.
BHB Dullemond is gespecialiseerd in o.a. het uitvoeren van waardebepalingen binnen de verzekeringsmarkt, arbodienstenmarkt en vastgoedmarkt. Hierbij berusten wij op onze jarenlange ervaring en onze uitgebreide transactiedatabase. Zo zullen wij uw bedrijf nauwkeurig benchmarken.
3. Maak uw bedrijf verkoopklaar
Net zoals u bij de verkoop van een woning of auto ervoor zorgt dat alles er piekfijn uitziet, doet u dat bij een bedrijfsoverdracht ook. Uiteraard betekent dat een representatief en opgeruimd kantoorpand (indien van toepassing), maar ook dat alles administratief goed op orde is. Een potentiële koper zal ongetwijfeld dossiers en gegevens willen inzien.
4. Bereid u mentaal voor op de verkoop
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt niet alleen wanneer het gaat om praktische zaken, maar ook om de mentale voorbereiding. Uw bedrijf verkopen is best een ingewikkeld proces. Het kan lang duren en er komen allerhande zaken aan bod waar u wellicht niet bekend mee bent.
Daarnaast is het vaak best een ingrijpende gebeurtenis. Het gaat tenslotte wel om uw onderneming, waar u ongetwijfeld uw hart en ziel in heeft gestoken. De tijd en moeite die u in het traject steekt, kunnen zwaar vallen. Daarnaast zullen kopers van alles vragen en eisen. Bereid u daarom ook mentaal goed voor om het proces soepel te laten verlopen.
5. Heb een duidelijk doel voor ogen
Juist omdat uw bedrijf verkopen best intensief kan zijn, is het een goed idee uw doelstelling in uw achterhoofd te houden. Waarom verkoopt u uw bedrijf eigenlijk? Daarbij geldt: hoe concreter, hoe beter. Vanzelfsprekend wenst u een gunstige verkoopprijs, maar het uiteindelijke doel is waarschijnlijk eerder ‘genieten van uw pensioen’ of ‘een goede deal voor alle belanghebbenden’. Door uw doel op deze manier niet uit het oog te verliezen, verloopt het proces een stuk gerichter en vlotter.
6. Kies het juiste moment
Dat de woningmarkt grillig is, weet nagenoeg iedereen. Het verkopen van een bedrijf vraagt echter om een soortgelijke aanpak, waarin timing een enorm belangrijke rol speelt. Factoren die bijdragen aan het kiezen van het juiste moment en waar u dus rekening mee moet houden zijn o.a.:
- Uw pensioendatum
- De financiële positie van uw bedrijf
- Veranderende wet- en regelgeving
7. Schakel een goede adviseur in
Uit al het bovenstaande blijkt maar dat een bedrijfsoverdracht aardig wat aandacht vraagt. Het is een gebeurtenis die u slechts één keer mee zult maken en waar veel geld mee gemoeid is. Dat maakt het inschakelen van een specialist om u te laten ondersteunen zeker geen overbodige luxe. Een goede adviseur verstaat zijn vak en zal u te allen tijde deskundig adviseren en begeleiden.
8. Houd de regie in eigen handen
Dat betekent uiteraard niet dat u geen inspraak meer heeft. Zolang het om uw bedrijf gaat, blijft het aan u. U weet per slot van rekening het beste wat u wilt. Schroom daarom niet uw wensen, vragen en twijfels kenbaar te maken. De adviseurs van BHB Dullemond hebben een persoonlijke benadering en een hoge mate van interactie hoog in het vaandel staan.
Nog vragen naar aanleiding van deze tips om uw bedrijf te verkopen? Of wilt u de hulp van een van onze experts inschakelen? Maak gerust een afspraak en laat u ondersteunen.