AMweb: Misschien nog een decennium aan consolidatie voor ons

De grote consolidators maken haast om hun voet in het buitenland tussen de deur te krijgen. Dat vertellen André Frazão, hoofd Insurance M&A in Europa bij FTI Consulting, en Edwin Bosma, managing partner bij BHB Dullemond. "Iedereen houdt de dynamiek in de gaten. In elke Europese markt wordt op een hoog tempo geconsolideerd", aldus Frazão.

Vorige week was op AMweb een terugblik te lezen op het eerste jaar van de samenwerking tussen BHB Dullemond en FTI. Daarin vertelden Frazão en Bosma al over de advisering bij de investering van 505 miljoen euro door TPG GP Solutions samen met IK Partners, Pantheon en AlpInvest in Yellow Hive. Hiermee wil het intermediairbedrijf onder meer uitbreiden in Europa.

Kansen in Belgische markt

Europese uitbreiding is momenteel enorm aan de orde voor de grote consolidators. BHB Dullemond en FTI zien dit dan ook als hun focus voor de komende tijd. “Het eerste land waar de aandacht van Nederlandse intermediairs naar uitgaat, is België. De Belgische markt staat iets achter de Nederlandse markt als het om consolidatie gaat, dus daar liggen nog volop kansen”, zegt Bosma. Hij legt uit dat intermediairs daar gemiddeld iets kleiner zijn dan hier en dat het bijna altijd familiebedrijven zijn.<

Interesse buitenlandse partijen

Andersom komen buitenlandse partijen ook naar Nederland, vertelt Frazão. Als voorbeelden noemt hij Howden, dat onlangs VLC & Partners heeft overgenomen. Maar ook Ardonagh Group, dat inmiddels drie overnames op Nederlandse bodem heeft gedaan, en de GGW Group waar onder andere NDB onderdeel van is. “Wij kennen een aantal partijen die nog niet in Nederland zitten, maar hier wel uitbreidingsplannen hebben. Vroeg of laat zullen we nieuwe namen zien en dat zal de concurrentie weer doen toenemen”, zegt  Frazão. De gevestigde orde moet hier wel over nadenken, vindt hij.

Gevraagd naar de houding van grote consolidators hierbij, laat hij weten: “Iedereen houdt de dynamiek in de gaten. In elke Europese markt wordt op een hoog tempo geconsolideerd. Iedereen wil bijvoorbeeld in Duitsland zitten, omdat het de meest gefragmenteerde markt in Europa is met 30.000 onafhankelijke intermediairs.” Maar het is niet eenvoudig, benadrukt Frazão. Dat geldt ook voor landen als Spanje, Frankrijk en Italië.

"Men zou verwachten dat in Nederland weinig meer te consolideren valt aangezien het als een van de eerste Europese landen hiermee begon, maar niets is minder waar.”

Ook als om overnames binnen de landsgrenzen gaat, lijkt de concurrentie nog steeds hoog. Frazão: “Men zou verwachten dat in Nederland weinig meer te consolideren valt aangezien het als een van de eerste Europese landen hiermee begon, maar niets is minder waar. Er zijn nog zeker 5.000 intermediairs, waarvan misschien 2.000 nog op de markt voor een verkoop zijn. Dit betekent dat we misschien nog een decennium aan consolidatie voor ons hebben.” De eerder genoemde gemiddelde leeftijd van assurantieondernemers in Nederland, zou deze ontwikkeling alleen maar versterken.

Bosma laat weten dat dit voor onrust zorgt bij Nederlandse assurantieondernemers. “Ondernemers zijn niet zeker of ze verder willen en zo wel, weten ze niet hoe. Daar krijgen we veel vragen over. We zien dat sommige assurantieondernemers best jong zijn en financiële middelen nodig hebben om te kunnen blijven concurreren in deze markt. Zij willen de controle nog niet afgeven.”

Frazão en Bosma vertellen dat zogeheten alternative asset managers in dit soort gevallen een oplossing kunnen bieden. De financiële constructies die zij aanbieden zijn uiteenlopend. Ze nemen bijvoorbeeld een minderheidsbelang, maar nemen ook kapitaal, expertise en (internationale) netwerken mee. Vooral voor de middelgrote (familie)bedrijven kan dit interessant zijn volgens hen.

"Er zijn veel meer kansen voor familiebedrijven en onafhankelijke assurantiekantoren dan op dit moment in de markt wordt gedacht."

Kansen voor assurantiekantoren

Frazão legt uit dat sommige alternative asset managers gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van familiebedrijven voor de lange termijn. “Op basis van de wensen die assurantieondernemers hebben, gaan wij op zoek naar financieringsopties. De partijen die hierbij betrokken zijn, zijn niet de bekende namen, het is echt maatwerk.” Hoewel deze werkwijze niet uniek is, merkt hij op dat dit voor veel assurantieondernemers wel nieuw lijkt te zijn. 

“Lange termijn kan 20 jaar zijn. Dat is heel anders dan standaard private equity partijen”, vult Bosma aan. “Daar is in de afgelopen jaren veel meer variatie in gekomen: er is geen standaard  private equity partij, ze zijn er in allerlei smaken en kleuren. Er zijn veel meer kansen voor familiebedrijven en onafhankelijke assurantiekantoren dan op dit moment in de markt wordt gedacht.” Meer over deze samenwerking tussen BHB Dullemond en FTI Consulting is te lezen in de terugblik van vorige week.

Auteur - Alexandra Meijer