De consolidatieslag: veel ondernemers vervroegen hun verkoopplannen
Sinds 2017 is er sprake van een consolidatieslag op de intermediaire verzekeringsmarkt en sinds 2020 is zelfs een versnelling waarneembaar. Ondernemers worden dan ook bijna dagelijks geconfronteerd met verkoopverhalen van vakgenoten en overnameberichten in diverse vakgerelateerde media. Daarnaast worden veel ondernemers regelmatig gebeld door allerlei partijen die wel geïnteresseerd zijn in een overname. Hierdoor heerst bij sommige ondernemers de vrees de boot te missen. Bij BHB Dullemond krijgen we dan ook met grote regelmaat de vraag hoelang deze consolidatieslag nog zal duren.
Consolidatie blijft onverminderd doorgaan
Helaas beschikken ook wij niet over een glazen bol, maar we kunnen op basis van een aantal maatstaven wel een inschatting maken. Wij verwachten dat de huidige consolidatie binnen het Nederlandse intermediair voorlopig onverminderd zal doorgaan. Er zijn immers nog steeds een groot aantal onafhankelijke intermediaire bedrijven actief. Volgens de cijfers van Adfiz waren er in 2022 nog 5.960 onafhankelijke advieskantoren. Het aantal overnames per jaar lag de afgelopen drie jaar tussen de 250 en 300 (Overnamemonitoren 2020, 2021 en 2022). Ondanks dat een deel van deze onafhankelijke advieskantoren niet de wens heeft (in de nabije toekomst) te verkopen, zijn er genoeg potentiële targets in Nederland. Daarnaast zijn de grote ‘consolidators’ in Nederland steeds actiever op andere markten, zoals België en Duitsland, waardoor deze markten meer en meer met elkaar verweven zullen raken. In dit artikel behandelen we een aantal veelgestelde vragen van ondernemers. Hiermee trachten we meer duidelijkheid te kunnen geven over de huidige marktontwikkelingen en de verschillende mogelijkheden voor u als ondernemer.
Zijn de prijzen op de markt gedaald door de gestegen rente?
De forse renteverhogingen door Centrale Banken hebben wereldwijd een aanzienlijk effect op (de financieringsstructuur van) veel bedrijven en private-equityfondsen. Partijen die sterk gefinancierd zijn met vreemd vermogen hebben niet alleen te maken met stijgende personeels- en energiekosten, maar ook met aanzienlijk stijgende rentelasten. Door de hogere rente stijgen de rentelasten, waardoor de winstgevendheid van de onderneming afneemt en de terugverdientijd van de investering langer wordt. Hierdoor heeft de gestegen rente ook een negatieve invloed op de waarderingen die worden toegepast.
Tegelijkertijd blijft in Nederland de vraag naar ondernemingen op de intermediaire verzekeringsmarkt onverminderd groot. Door de hoge vraag en het afnemende aanbod (het aantal onafhankelijke intermediaire verzekeringsbedrijven) is er sprake van een opwaarts prijseffect. Hoewel sommige partijen minder actief zijn op de Nederlandse overnamemarkt (door een verplaatsing van de aandacht naar het buitenland, zie onze Overnamemonitor Verzekeringsmarkt H2-2022), zijn er ook nieuwe spelers die actief worden op deze markt. Voorbeelden hiervan zijn de overnames van NDB Groep door het Duitse GGW en de herstructurering van Licent, waarbij Gilde Equity Management is toegetreden tot de Nederlandse intermediaire sector. Dit toont aan dat ondanks de sterke consolidatie in de markt, er ruimte is voor nieuwe partijen. De private-equity-investeerders mikken veelal op een exit na vijf tot zeven jaar. Deze nieuw toegetreden partijen zullen dus ook nog een aantal jaren actief blijven op de Nederlandse markt.
Hoewel de gestegen rente een negatieve invloed heeft op de waarderingen, hebben de ontwikkelingen en verdere consolidatie in de markt een positief effect op de prijzen. Hierdoor zijn de EBITDA-multiples die op de markt worden betaald nog steeds hoog en zullen dit naar verwachting (in de nabije toekomst) ook blijven.
Ik wil profiteren van de gunstige marktomstandigheden, maar ik vind het werk nog veel te leuk om nu al te stoppen. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Veel partijen die actief zijn op de overnamemarkt waarderen het juist als de verkopende ondernemer nog een aantal jaar actief wil blijven binnen de onderneming. Op deze manier is er sprake van een zachte landing (continuïteit in de bedrijfsvoering) en zijn er niet direct substantiële wijzigingen voor de klanten en het personeel. Ook het aanhouden van een aandelenbelang of het investeren in de organisatie van koper (‘doorrollen’) is bij sommige partijen bespreekbaar. Bij een aantal partijen is dit zelfs een vereiste. Een bijkomend voordeel is dat dit aandelenbelang een interessante investeringsoptie kan bieden. In sommige gevallen zien we dat een verkopende ondernemer aanblijft als directeur, terwijl in andere gevallen de verkoper alleen nog advieswerkzaamheden gaat uitvoeren. Bovendien komt het regelmatig voor dat een verkoper na de transactie werkzaamheden gaat uitvoeren voor de overkoepelende organisatie van de koper.
Wat zijn de gevolgen van het verkopen van mijn onderneming voor mijn personeel?
Naast het feit dat de meeste partijen in de intermediaire verzekeringsmarkt hard op zoek zijn naar bekwaam personeel, zijn ze ook wettelijk verplicht het personeel over te nemen. De enige uitzondering hierop is als een medewerker zelf afstand van deze mogelijkheid doet. Let wel, hier kleven specifieke (juridische) voorwaarden aan! Aangezien de medewerkers een cruciale rol spelen bij een intermediaire organisatie zal een koper er ook veel aan doen dit personeelsbestand in stand te houden. Daarnaast biedt een overname natuurlijk ook weer kansen voor (een deel van) het personeel.
Zekerheid, continuïteit en kansen
Het verkopen van uw onderneming zorgt voor een stukje (financiële) zekerheid doordat u kunt profiteren van de gunstige marktomstandigheden en daarmee beter weet hoe uw financiële toekomst eruit gaat zien. Daarnaast hoeft u zich niet meer druk te maken over de opvolging en continuïteit van de onderneming. Verder biedt het voldoende ruimte voor nieuwe kansen, zowel voor u als ondernemer als voor uw personeel.
Over Thomas van Heiningen van BHB Dullemond
Thomas van Heiningen (M&A Consultant) is verbonden aan BHB Dullemond en heeft al veel ondernemers begeleid bij de ver- of aankoop van een bedrijf. Wilt u meer weten over de verkoop van uw onderneming? Of bent u benieuwd naar de kansen die de huidige markt voor u te bieden heeft? Maak vrijblijvend een afspraak met Thomas. Hij neemt graag de tijd om met u mee te denken.
Contactgegevens
Thomas: T. 033-480 54 82 E. thomas.vanheiningen@bhbdullemond.nl