'Van Barbarians at the Gate' naar samen ondernemen'
Vorig jaar heeft BHB Dullemond, in samenwerking met Altix, BHBD Capital opgericht – een innovatief platform dat private equityinvesteringen voor een breder publiek toegankelijk maakt. We spraken met Cesco van der Vliet, co-founder van Altix, die jarenlang in de financiële dienstverlening werkte voordat hij in 2023 een nieuwe weg insloeg. Samen met een oud-collega richtte hij Altix op, met als doel particulieren toegang te bieden tot deze lucratieve beleggingsmarkt. In ons gesprek deelt Van der Vliet zijn visie op ondernemerschap en zijn kijk op de evolutie en toekomst van de private equity-markt.
Limonadekraampje
De achtergrond van Van der Vliet ligt in de bankensector, waar hij jarenlang private equitypartijen adviseerde over de aan- en verkoop van bedrijven. Hij begon zijn carrière in Londen en keerde in 2016 terug naar Nederland om bij een private equity-fonds te werken. "Het werk was interessant en uitdagend, en ik voelde me er goed op mijn plek,” vertelt Van der Vliet. Tijdens zijn werk bij het fonds had hij contact met talloze ondernemers en kreeg hij inzicht in hun uiteenlopende stijlen en drijfveren. “Ik had vroeger een stereotype beeld van ondernemers: iemand die al jong met een limonadekraampje begint en altijd handel drijft om winst te maken. Maar ik ontdekte dat succesvolle ondernemers juist heel divers zijn. Sommigen zijn super commercieel, anderen zijn juist strategisch of verbindend.” Deze diversiteit inspireerde Van der Vliet uiteindelijk om zelf de stap naar het ondernemerschap te zetten. Samen met oud-collega Tom Boersma richtte hij Altix op. “Mijn vriendin en ik hadden net ons eerste kindje gekregen en een huis gekocht, dus financieel gezien was het een risico,” vertelt hij. “Mijn vriendin vond het dus niet meteen een geweldig idee, maar ik wist dat ik er later spijt van zou krijgen als ik het niet zou proberen. Tom en ik besloten het zes maanden de kans te geven. Sindsdien hebben we nooit meer achteromgekeken.”
De uitdagingen van financiering en 'skin in the game'
Van der Vliet en Boersma wisten uit ervaring dat ze voor Altix een solide financiële basis nodig hadden om te starten. “Hoewel we zelf hadden gespaard, was externe financiering noodzakelijk om het team uit te breiden en de eerste stappen te zetten,” legt Van der Vliet uit. Voor deze financiering klopten ze aan bij een netwerk van vertrouwde relaties, een ‘friends & family funding’ zoals ze dat in de finance-wereld noemen. “Onze investeerders zijn vooral mensen met wie ik eerder heb gewerkt en die vertrouwen hebben in mijn aanpak. Deze financiering kwam in de vorm van een converteerbare lening, die op een later moment kan worden omgezet in aandelen. Hierdoor hoefden we niet direct een groot deel van het eigenaarschap op te geven.” Om het team te binden, kregen medewerkers kleine aandelenbelangen. “We werken met hoogopgeleide mensen die niet alleen voor een salaris komen. Ze willen ook ‘skin in the game’, een stukje eigenaarschap voelen.”
Een nieuwe kijk op ondernemers
“Ik denk dat ik door dit avontuur nieuw respect heb gekregen voor ondernemers. Bij een private equity-fonds werk je vaak metblauwe persoonlijkheden, analytische mensen die zich graag bezighouden met cijfers. Maar ze zijn zelden betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering, en dat schuurt soms met de realiteit van een ondernemer die continubezig is met het primaire bedrijfsproces: productie, klanten, personeel en cultuur,” zegt hij. “Dat zijn dingen die ik als private equityinvesteerder dacht te begrijpen, maar dat was achteraf gezien niet echt het geval.” Hij merkt ook dat de private equity markt in Nederland zich verder ontwikkelt. Waar de sector ooit werd gekenmerkt door een ‘barbarians at the gate’-mentaliteit, ligt de focus nu meer op langetermijngroei en het toevoegen van operationele waarde. “Private equity-partijen nemen tegenwoordig vaker mensen uit de operatie aan of zelfs ondernemers met ervaring. Ze kunnen nu veel beter op het niveau van de ondernemer meedenken en, in plaats van zich alleen te richten op het balanceren van cijfers, juist waarde toevoegen op de gebieden waar dat nodig is. Dit is een enorme ontwikkeling en maakt private equity relevanter voor ondernemers.”
De opkomst van private equity in mkb en familiebedrijven
De private equity-markt blijft sterk groeien, met een enorme instroom van kapitaal en de oprichting van steeds meer fondsen. Dit maakt de markt geleidelijk competitiever en drijft de prijzen voor bedrijven op. Ook het netwerk van M&A-adviseurs, waaronder BHB Dullemond, professionaliseert verder en draagt zo bij aan hogere multiples. “Voor ondernemers biedt deze ontwikkeling de kans om hun bedrijven tegen betere voorwaarden en hogere waarderingen te verkopen, mede doordat private equitypartijen steeds vaker bereid zijn om genoegen te nemen met een minderheidsbelang,” legt
Van der Vliet uit. Dit vergroot de mogelijkheden voor familiebedrijven die hun onderneming willen behouden, maar ook hun vermogen willen spreiden. Daarnaast ziet Van der Vliet dat private equity-fondsen zich steeds meer specialiseren in specifieke sectoren. “Vroeger waren fondsen vaak generalisten, maar tegenwoordig is er steeds meer behoefte aan= sectorspecialisten. Het is niet meer mogelijk een sector als gezondheidszorg in enkele weken te doorgronden, vooral omdat de waarderingen hoog liggen en de ruimte voor fouten klein is. Private equity-partijen moeten in hun ‘holdingperiode’ meer waarde toevoegen om dezelfde rendementen te behalen.”
De groeiambities van Altix
Met Altix wil Van der Vliet de private equitymarkt toegankelijker maken voor particulieren, een groep die traditioneel weinig toegang heeft tot deze investeringen. Wereldwijd komt 50% van het totaal belegde vermogen van particulieren, maar als je alleen naar de private beleggingen kijkt is dat slechts 16%. “We staan pas aan het begin van een grote verschuiving in de markt. Initiatieven zoals Altix zullen ervoor zorgen dat particulieren steeds vaker toegang krijgen tot private equity,” vertelt Van der Vliet. Altix biedt investeerders de mogelijkheid om met één enkele investering in meerdere private equity-fondsen te participeren, wat zorgt voor spreiding en lagere risico’s. “We selecteren jaarlijks de beste fondsen, en dankzij onze lage, transparante kosten zijn we aantrekkelijk voor investeerders. Inmiddels beheren we 100 miljoen euro, verdeeld over ongeveer 300 investeerders, voornamelijk ondernemers. Ons doel is binnen vijf jaar door te groeien naar € 1 miljard aan vermogen onder beheer, met een team van zo’n 40 professionals. We hebben in de afgelopen twee jaar een goed fundament gelegd, en we zijn klaar om verder te groeien.”